Medische Pedicure

De behandeling

Een medisch pedicure is gespecialiseerd in voet- en nagelproblematiek. Deze komen vooral voor bij mensen die beroepshalve veel staan of lopen, ouderen, patiënten met diabetes of reuma en bij sporters. Een medisch pedicure kent alle technieken van de gewone pedicure, maar is daarnaast gespecialiseerd in het verwijderen van eelt en eeltpitten, frezen van nagels, behandelen van ingegroeide nagels en schimmelnagels.

De meest voorkomende behandelingen worden in de volgende hoofdstukken besproken.

Kalknagel

Een kalknagel ontstaat door een opeenstapeling van meerdere hoornlagen. De nagel ziet er erg verdikt uit en heeft een geel/bruine verkleuring. Een kalknagel is geen schimmelnagel, maar kan wel een bron voor een schimmelnagel zijn.

Oorzaken kalknagel: door een harde klap of stoot, slechte doorbloeding, voedingsstoornis, hormonale stoornis, verkeerde tenenstand door een hallux valgus of een hamerteen.

De behandeling van een kalknagel bestaat uit het in toom houden van de verdikking door middel van het dunner frezen van de nagel om mogelijke gevolgen te vermijden. Een mogelijk gevolg is het loslaten van de nagel.

Kloven

Kloven zijn barsten of scheuren in de droge huid, in hard eelt of in een vochtige huid tussen de tenen. Kloven kunnen behoorlijk diep en pijnlijk zijn en bovendien gaan bloeden en ontsteken. De barsten in hard en droog eelt vereisen behandeling door de pedicure. De randen van de kloof zijn hard maar onderin de kloof is de huid erg dun en kan het gemakkelijk gaan bloeden. De scheuren komen het meeste voor op de rand van de hiel en soms onder de rand van de grote teen. Tussen de tenen kunnen weke kloven ontstaan. Vaak gaan deze kloven gepaard met een schimmelinfectie.

De behandeling is erop gericht om de elasticiteit van de huid te vergroten. Bij oppervlakkige kloven zal de droge huid machinaal weg gefreesd worden. Bij diepe kloven wordt de dikke laag eelt verwijderd zodat de huid weer soepel meebuigt bij belasting. De harde randen van de kloof worden voorzichtig weg gesneden en gefreesd zodat de huid zich weer kan sluiten. De pijn zal direct na de behandeling sterk verminderen of zelfs geheel verdwenen zijn.De weke kloven zullen, in geval van een schimmelinfectie, behandeld moeten worden met een schimmeldodend product.

Voetschimmel

Op de voeten vinden wij vrijwel uitsluitend twee soorten schimmels: Trichophyton rubrum en Trichofyton mentagrophytes. Deze schimmels leven in de hoornlaag van de opperhuid. Een recent onderzoek heeft uitgewezen dat momenteel bijna de helft van alle Nederlanders besmet is met een voetschimmel.

Wat is voetschimmel?
Huidschimmel aan de voeten wordt ook zwemmers-eczeem genoemd. Meestal begint het tussen de tenen met jeuk en soms een onaangename geur. De plek is wittig en vaak vochtig, soms met kloven of losse velletjes. Voetschimmel kan zich uitbreiden over de voetzool, zelfs over de hele voet. Op de wat drogere huid doet het zich vaak voor in de vorm van blaasjes, met vervelling als gevolg.

Waar komt voetschimmel vandaan?
Voetschimmel is besmettelijk en kan worden opgedaan op vochtige plaatsen, bijvoorbeeld zwembaden en douches van sportzalen. Het passen van schoenen met blote voeten en ook (overmatige) zweetvoeten zijn eveneens risico-factoren. Kennelijk speelt de (verminderde) weerstand van de huid een rol. Dit kan het geval zijn na ziekte of tijdens menstruatie. Dit houdt in dat de PH (zuurgraad) van de huid niet meer ideaal is om schimmels en bacteriën te weren. De PH kan ook in negatieve zin beïnvloedt worden door het regelmatig baden met veelvuldig gebruik van zeep.

Wat kunt u zelf doen om voetschimmel te voorkomen?
Niet teveel met zeep baden. Koop bij uw pedicure een anti-voetschimmel. Dit moet eenmaal daags ingesmeerd worden en dat twee weken lang, en daarna één maal per week. Een poeder in de schoenen strooien is ook een tip om voetschimmel te voorkomen is. Als de behandeling met anti-schimmel niet werkt, kan in ernstige gevallen een dermatoloog geraadpleegd worden. Deze maakt een kweek van de huid om de juiste schimmelsoort vast te stellen en de behandeling daarop af te stemmen. Tenslotte is het nodig te weten dat een onbehandelde voetschimmel uiteindelijk de nagels kan gaan aantasten.

Schimmelnagel

De schimmelnagel is een schimmelinfectie in teen- of vingernagels en heeft een doffe, brokkelige nagelplaat die geelbruin kan verkleuren. Vaak is een onychomycose bij teennagels het gevolg van een voetschimmel, af en toe kunnen ook de vingernagels geïnfecteerd raken. De schimmel nestelt zich onder de huid aan de nagelwortel en dringt de verhoornde nagelplaat binnen, waardoor deze ten slotte verweekt. De nagel raakt los van het nagelbed en er wordt een overmaat aan dik, verkleurd (wit-geel tot zwart-bruin) kruimelig hoorn gevormd.
Een schimmelnagel mag u niet vijlen. Het vijlsel kan schimmelsporen bevatten waarmee u gezonde nagels of andere personen kunt besmetten.

Oorzaken schimmelnagel
Men kan er een aanleg voor hebben, na bepaalde infectieziekten, bij beschadiging van de nagel, gebruik van antibiotica, knellende schoenen, overmatige voettranspiratie zeepresten en het niet goed afdrogen van de voet, slechte voet- en nagelhygiëne, cliënten die al met een voetschimmel zitten, diabetes mellitus of stofwisselingsziekte.

De behandeling
Eén van de behandelmethodes is het aangetaste weefsel zo veel mogelijk weg te frezen en of dun te frezen. Soms wordt daarbij een gezond stukje nagel mee weg gefreesd omdat daar de schimmelsporen in zitten. Om tot een snellere genezing te komen is het van groot belang om de aangetaste nagel lokaal te behandelen. Dit kan kunt u doen door de nagel 2x daags te bedruppelen/besmeren met een schimmel remmend/dodend product. Net zo belangrijk is de schoenen eenmaal per week te behandelen met een schimmeldodende spray: anti-schimmelspray. Dagelijks schone sokken aantrekken en de sokken binnenste buiten op minimaal 60° te wassen. De behandeling is een langdurige, zo’n acht tot twaalf maanden. Indien men één dag vergeet te druppelen dan is de behandeling zo’n 14 dagen achterop.

Het is bovendien mogelijk een gel nagel te plaatsen indien de nagel afgebrokkeld is. Er dient dan minimaal nog één derde nagel aanwezig te zijn. Deze groeit met de eigen nagel mee uit en biedt het voordeel dat de schimmel ingekapseld is en dus niet verder verspreid kan worden naar de andere nagels. De gerepareerde nagel kan gewoon behandeld worden met het schimmel remmend/dodend product.

Hoe kunt u schimmelnagels voorkomen?
Het is een misverstand te denken dat schimmelinfecties ontstaan door slechte hygiëne. Wat kunt u zelf doen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden:

Was uw voeten dagelijks, liefst zonder zeep, droog uw voeten goed af, vooral tussen de tenen,draag sokken van absorberend, natuurlijk materiaal als wol of katoen, vermijd zoveel mogelijk het dragen van synthetische kousen of panty’s, trek elke dag schone sokken aan,draag zoveel mogelijk open schoenen, kies liefst voor schoenen van echt leer, verwissel na het passen van nieuwe schoenen van sokken, wissel regelmatig van schoenen, draag schoenen niet te lang achter elkaar, draag altijd slippers in openbare ruimtes als bijv. kleedkamers, pashokjes, douches of sauna’s.

Eelt

Er is van eelt sprake wanneer de bovenlaag van de huid (de hoornlaag) is verdikt. Eeltvorming ontstaat door overmatige druk en wrijving. In feite kan men eelt beschouwen als een bescherming die het lichaam aanbrengt tegen de van buiten komende druk of wrijving. Echter de mate van eelt vorming verschilt van persoon tot persoon. Bovendien kan er extra eelt ontstaan als er een vertraagde afstoting van de hoornlaag plaatsvindt.

Deze overmatige eelt vorming noemt men pathologisch eelt (hyperkeratose). Dit kan pijnlijk zijn en branderig aanvoelen. Vaak komt het voor onder de bal van de voet (grote eeltplek), maar ook op de top van een teen of als eeltrand aan de onderkant van een teen of de hiel. Verkeerde schoenen en standafwijkingen van de voeten zijn veelal een oorzaak van dit type eelt vorming. Ook extreme zweetvoeten kunnen een oorzaak zijn.

De behandeling
Dit bestaat vooral uit het wegnemen van de oorzaak. Verder, iedere avond de voeten insmeren met vettige crème. Dit werkt verzachtend en voorkomt kloven.

Thuisadvies en advies ter preventie

Knip de nagels niet te kort en steeds recht. Zorg voor voldoende teenruimte in de schoenen. Wacht niet te lang bij druk of pijn alvorens een pedicure te raadplegen. Dit kan een vervelende en pijnlijke ontsteking voorkomen.

Behandeling ingroeiende de ingroeiende nagel als volgt behandelen: eerst wordt de nagelplooi goed schoongemaakt. Daarna wordt de nagelkant met de frees iets afgevlakt. Als laatste wordt de nagel drukvrij gelegd om de groei in goede banen te leiden.

Wilt u een afspraak voor een intake gesprek?

Bel nu 070 2010272 of 06 34331593